search
top

Cattractive Common Sense

“Brains”, zo noemden we hem liefkozend. Omdat onze crème kater Positively Cloten de “Balls” had, hoopten we dat katertje Common Sense het verstand mee zou brengen. Hij was lief en zachtaardig en werkte op afstandsbediening: als ik op een bepaald toontje tegen hem praatte, rolde hij zich op zijn rug. Hij was bevriend met alle katten en had het niet nodig onze oudjes te koeioneren zoals sommige jonge katers dat echt een sport vinden.

Hij hield van water en speelde graag met eikels in een plas water. Slim als hij was, wist hij dat ik hoogtevrees heb: als ik hem naar binnen wilde hebben, ging hij juist op de rand van het dakterras zitten. Hij wist dat ik daar niet zou komen.

Zijn testen voor HCM en PKD waren negatief, ook zijn beide ouders in Engeland waren negatief getest. Maar met testen kun je niet alle ziektes voorkomen… In april 2007 leek hij longontsteking te hebben opgelopen. We namen hem mee naar de beste specialist (Rob Gerritsen van de Kompaan in Ommen). Brains’ longen werden geröntgend, er werd een scan van zijn buik gemaakt en bloed en urine werd onderzocht. Het resultaat was desastreus: Brains ontwikkelde FIP…. Een kat kan hiervan niet genezen. Misschien moeten we blij zij dat we het ontdekten en dat we hem verder lijden konden besparen. Maar mijn hart was even zwaar als het loden schort dat ik moest dragen toen ik hem vasthield tijdens het röntgen.

Een jong leven, verspild. Hij had de toekomst van de cattery moeten vertegenwoordigen, nu is hij slechts een herinnering. De andere katten op deze Memoriam-pagina leefden een vol leven. Kregen baby’s, werden gecastreerd, lagen gepensioneerd op de bank en stierven vredig. Dat kan ik aanvaarden, je weet dat het moment ooit komt. Maar met Brains was ik degene die over leven en dood besliste. Dat moesten we al eens eerder, in 1997, toen ons jonge paard na twee jaar vechten tegen kanker de strijd moest opgeven. Boeddhisten zeggen over jonggestorvenen dat ze een oude ziel hadden: ze kunnen het aardse eerder verlaten omdat ze al wijs genoeg zijn. Maar dat is niet wat ik voor hem wilde toen ik hem Common Sense noemde.

Brains is naast de paardenstal begraven, tussen Dikke Muis en Patatteke. Ze leefden al niet meer toen hij kwam, maar ze zullen over zo’n jonkie waken en hem het gebruik van het kattenluik in de hemelpoort demonsteren. Lieve Brains, er hebben tranen om je gevloeid in Nederland en Engeland.

 

About me

Sire: Cheltiki Chadney
Dam: Typically Treasure Trove

Colour: Blue
June 26th 2005

April 16th 2007

Show results
HCM/PKD testresults

 

 

top